מדריך SEO בסיסי למעצבים ומפתחים
מאת טלי סיני
למרות שמעצבים ומפתחים רבים מודעים לחשיבות של SEO (קידום אתרים) לקידומו של האתר שהם בונים בגוגל, חלק גדול מהם לא יודע כמעט במה מדובר ולכן מבצע "טעויות של טירונים" כאשר הוא בונה דפי אינטרנט.
כתוצאה מכך, האתר מפסיד כמות גדולה של גולשים שמגיעים ממנועי חיפוש וצריך להתבסס על גולשים שמגיעים מאתרים אחרים או רשתות חברתיות וכאלו שמקלידים את כתובת האתר בדפדפן (ולרוב מדובר רק על חלק קטן מן הגולשים).
כדי להבין כיצד יכול המעצב או המפתח להשפיע על קידום האתר בגוגל (SEO), חשוב קודם כל להבין שלקידום אתרים יש שני אספקטים מרכזיים : On Page ו – Off Page.
On Page
הקוד של האתר עצמו. מכאן נגזרים גם התפריטים של האתר, הקישורים הפנימיים שלו והתמקדות במילות מפתח מסוימות. למעצב או למפתח יש השפעה ישירה על חלק זה. (במאמר נדבר בעיקר עליו)
Off Page
מאפיינים של האתר שיש לנו פחות שליטה עליהם כמו למשל מספר הקישורים שיש אלינו מאתרים אחרים והצורה שבה הקישורים הללו בנויים. יחד עם זאת, אם ניצור אתר יפה ושימושי במיוחד, סביר להניח שנקבל גם קישורים טבעיים בלי הרבה מאמץ מצדנו.
עשה ואל תעשה בקידום אתרים
להלן מספר טיפים שיעזרו לכם לבנות אתר טוב יותר ומקודם יותר:
- אל תקשרו מדף הבית בצורת פלאש או תמונה – רצוי לא להשתמש בכניסה מדף הבית שהיא תמונה או באנר פלאש מכיוון שזהו העמוד הכי מדורג בגוגל ואנחנו רוצים להעביר את הכוח שלו גם ליתר העמודים, מה שמצריך מאתנו ליצור קישורים טקסטואליים ליתר העמודים באתר. ) בעיקרון גוגל יכול לקרוא כיום קבצי פלאש וכמובן HTML 5, אבל עדיף לא לקחת את הסיכון, במיוחד בעברית שיכולה להתהפך).
- אל תשתמשו בתפריטים לא סטנדרטים – כנ"ל, רצוי שהתפריטים יהיו טקסטואליים והאפקטים השונים של פתיחת וסגירת התפריטים יבוצעו באמצעות Javascript או CSS…
- אל תסתמכו רק על Ajax – אם כבר משתמשים בתוכן AJAX הנמשך באופן דינאמי מן השרת – רצוי שלכל עמוד יהיה גם קישור קבוע, מה שיאפשר למנועי חיפוש לאנדקס אותו יותר בקלות ולגולשים למצוא אותו אם ירצו (אם תשתמשו רק ב – AJAX, לרוב לחיצה על BACK בדפדפן תחזיר את הגולש לעמוד הראשון, גם אם הוא כבר התקדם לעמודים אחרים).
- גוונו בטקסט הקישורים – במקום לכתוב כל הזמן "קראו עוד" או "למידע נוסף", נסו לגוון את טקסט הקישור בו אתם משתמשים כדי לקשר בין עמודים שונים באתר שלכם. נסו לכלול את מילות החיפוש החשובות לכם בגרסאות שונות. לדוגמה "קראו עוד על תיקון מכשירי אייפון". (אל תשתמשו רק במילת החיפוש כמו שהיא מכיוון שהדבר עלול להיראות לגוגל כמו ספאם).
- הקפידו על כותרות TITLE תקינות – הקפידו על אורך של שורה אחת פחות או יותר לכל כותרת העמודים ואל תשתמשו בתבנית קבועה כמו למשל שם האתר -> שם העמוד או הפוסט (אם אתם רוצים להשתמש בשם האתר, רצוי לשים אותו בסוף). כמו כן, אל תשתמשו באותה מילת המפתח כל הזמן, אלא נסו להשתמש בביטוים קרובים או מילים נרדפות (תמונות לעומת צילומים).
- השתמשו בתגי ALT לתמונות – תגי ה – ALT (טקסט חלופי) מספקים למנועי החיפוש את התיאורים של התמונות שהם לא יכולים לזהות בדרך אחרת.
- השתמשו בכתובות ידידותיות לגוגל – אם יש לכם אתר באנגלית, הפעילו את אפשרות ה – Friendly Url במערכת ניהול התוכן והשתמשו בשתיים או שלוש מילים בכתובת כדי לתאר את העמוד. אפשר לעשות זאת גם בעברית, אבל אז קחו בחשבון שיהיה יותר מסובך לקשר לעמודים הללו מכיוון שהכתובות הופכות לארוכות במיוחד.
- כתבו על מה שהגולשים שלכם מצפים למצוא – השתמשו בכלים כמו מתכנן מילות המפתח של גוגל כדי למצוא רעיונות לנושאים בהם הגולשים שלכם מתעניינים וצרו עמודים מתאימים. אל תנסו ליצור עמוד נפרד לכל מילת מפתח, אלא להבין מהו הנושא הכללי שמעניין אותם. (לדוגמה, "השינויים בגרסאות האחרונות של פוטושופ").
- כללו את מילות המפתח במקומות הרגישים – כלומר, בתגית הנושא, בתגית התיאור (Meta Description), בכותרות הפנימיות ובגוף הטקסט. אל תכוונו לצפיפות מסוימת (נניח חמש פעמיים בכל הדף), אלא כתבו בצורה הטבעית ביותר. מנועי החיפוש כבר יבינו לבד במה המאמר עוסק.
- השתמשו במילים נרדפות ודומות – כבר הדגשנו זאת כשדברנו על תגית ה – TITLE, אבל חשוב מאוד להבהיר שהדבר תקף גם לטקסט עצמו. הדבר גם יעזור לכם לגוון במילות המפתח מבלי להגיע לצפיפות לא טבעית (ראו סעיף קודם).
- השתמשו בקישורים פנימיים – צרו לפחות עמוד אחד עם הקישורים הכי חשובים באתר (מפת אתר בסיסית) וקשרו בין העמודים לבין עצמם מתוך הטקסט. כך גוגל ומנועי חיפוש אחרים יידעו מהם העמודים הכי חשובים באתר ומהו הקשר ביניהם (כך שעמודים קרובים יוצגו ביחד בתוצאות החיפוש)
- אל תתעלמו מקישורים שבורים – הזזתם חלק מסוים באתר למקום אחר? מחקתם דפים מסוימים? אל תשכחו לבצע הפניות לעמודים הקרובים ביותר מבחינה תוכנית ולמחוק את הקישורים לעמודים הישנים כדי להימנע מקישורים שבורים. אם מדובר בתוכן שאין לו חלופה בתוך האתר, אתם יכולים להורות לגוגל להתעלם מסריקה חוזרת שלו דרך קובץ ה – robots.txt.
כמו כן, תמיד תוכלו לעקוב אחר הקישורים השבורים דרך ה – Search Console.
מעבר לטיפים לעיל ניתן ללמוד לא מעט בעזרת מאמרים ומדריכים מקצועיים באינטרנט על קידום אתרים. כיצד להתקדם במעלה תוצאות החיפוש למידע נוסף תרגישו חופשי ליצור איתי קשר במייל בטלפון או פשוט להשאיר פרטים כאן
Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash